Студијско путовање

 

Ученици и наставници билингвалног одељења упутили су се 9 јануара  2023. године на студијско путовање у Француску,  у град Жекс.  Циљ путовања је интезивно учење француској језика са професорима који су изворни говорници и упознавање са Француском културом и историјом.

Слетањем на Женевски аеродром упознавање са светом  франкофоније је започело.

Првог дана боравка ученици и наставници су се после кратког одмора и ручка упутили у Волтеров замак, где су се упознали са животом великог француског  филозофа и просветитеља, успут учећи нове речи и изразе.

Другог дана боравка учесници студијског путовања су кренули са упознавањем града Жекса и његове историје. Жекс је админостративни центар регије Pays de Gex у департману Ен и чини део ширег урбаног подручја Женеве. Има око 13000 становника и налази се на обронцима планине Јуре, на самом почетку националног парка  Haut -Jura, а на обалама реке Журнанс. Град је настањен од 1800. године пре нове ере, а припада територији Француске тек од 1601. године захваљујући краљу Анрију IV. Лаганом шетњом учесници студијског путовања су обишли „Le hotel de ville“, „La place de l’horloge“, „Le passage voûté“, „La place de quatre goulettes“ , „Le Lavoir“... Ученицима је био најзанимљивији поглед на највиши врх Европе Mont blanc,  који се може, током ведрих дана, видети из центра Жекса.

После ручка, упутили су се у лингвистички центар „MBN séjours et langues“  где су провели четири сата учећи француски језик са својим француским професорима: Надом Мерлини, Никол Трептели и Еруаном Кареом. После вечере, сваког дана боравка за ученике је организовано тематско вече.

 

Трећег дана боравка, поред интезивне наставе француског језика, за билингвалне ученике и наставнике организована је посета бањи Дивон која се налази у близини Жекса. Ученици су се упознали са историјом овог монденског бањског места, традиционалном архитектуром, посетили су изворе термалне воде и боравак завршили у „Чарлијевом пабу“, омиљеном кафеу свих туриста посвећеном Чарлију Чаплину.

Четврти дан је обележила музичка радионица са професорком Мерлини. Ученици су учили језик кроз француске шансоне и Преверову поезију. У поподневним часовима су обишли национални парк Haut-Jura.

После интезивне наставе и обилног ручка, петог дана боравка, ученике билингвалног одељења је чекала забава у скејт парку . У Жексу се организовала и прослава Српске Нове године, у ресторану „Панда Вок“. Наше франкофиле је одушевио богати мени, а највише француски специалитет: Les esgargots.

Пред сам крај боравка, ученици су посетили град Женеву који се налази на петнаестак километара од Жекса. Учесници студијског путовања посетили су: трг Уједињених Нација, Цветни трг, стари град, обале Леманског језера, катедралу Светог Петра, храм Свете Магдалене, Арсенал, Пошту, итд. Женева је други  по величини град у Швајцарској после Цириха, а уједно и  највећи град Романдије, дела Швајцарске у коме се говори француски језик. Она се сматра важним европским центром због присуства бројних међународних организација, укључујући европско седиште Уједињених нација. Она се налази на крајње југозападној тачки Леманског језера , које је по граду названо и Женевским. Језеро је ледничког порекла и спада у највећа алпска језера. На месту старог дела Женеве из језера отиче река Рона. У Женеви живи приближно 186.000 становника, а у градској зони преко пола милиона становника који говоре француски језик. Град има добро очувано старо градско језгро са бројним црквама, палатама, трговима, фонтанама, споменицима.

 

 Последњи дан боравка у Жексу обележен је мноштвом слободних активности од којих је ученицима свакако најзанимљивије било гастрономско вече уз локални специјалитет: La raclette.

 

 https://www.youtube.com/watch?v=kKX2qu7W3qQ&t=3s